Pluskrediet – doorlopend krediet voor 60-plussers

Het doorlopend krediet is een fijne vorm van lenen, daar het om een erg flexibele lening gaat. Je bepaalt namelijk zelf hoeveel van je limiet je opneemt en alleen daarover hoef je dan ook rente te betalen. Omdat veel banken geen leningen afsluiten voor mensen boven een bepaalde leeftijd, in verband met het risico op overlijden, is er een doorlopend krediet voor 60-plussers ontstaan, namelijk het pluskrediet.

Pluskrediet
Een pluskrediet is in feite hetzelfde als het doorlopend krediet, maar dan bedoeld voor mensen tussen de 60 en 65 jaar oud. Het geld van deze lening wordt gebruikt voor de aanschaf van bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine, maar ook voor een vakantie of om gewoon wat meer te besteden te hebben. Voor mensen van 60-plussers kan deze vorm van lenen dan ook een bijzonder geschikte lening zijn, omdat het financiële ruimte biedt.

Kredietlimiet
Bij het doorlopend krediet wordt een kredietlimiet afgesloten. Dat gebeurt dus ook bij het pluskrediet,. De limiet ligt ongeveer tussen de 5.000 en 50.000 euro. Dit geldbedrag kun je tot je 65e onbeperkt opnemen, net zolang tot je de limiet hebt bereikt. Na je 66e ga je in maandelijkse termijnen de limiet afbouwen, met als doel om op 74-jarige leeftijd het hele pluskrediet te hebben afgelost.

Aflossen
Het pluskrediet wordt afgelost in maandelijkse termijnen. In dit bedrag zitten zowel de aflossing als de rente inbegrepen. Je kunt kiezen uit verschillende vaste maandelijkse termijnen. Omdat je een gedeelte van wat je hebt afgelost, ook steeds weer kunt opnemen, is de rente van dit krediet erg wisselend. Je kunt onbeperkt extra geld aflossen, zonder dat je hier een boete voor hoeft te betalen, wat bij veel andere leningen wel het geval is.

Variabele rente
De rente van het pluskrediet is afhankelijk van de marktrente en kan tijdens de looptijd van het krediet dus aardig verschillen. Het maandelijks af te lossen bedrag bestaat uit aflossing en rente. Wanneer de rente stijgt, los je per maand minder af. Daardoor wordt de looptijd van het krediet langer. Het komt er dan wel op neer dat je op die manier een vast bedrag per maand betaalt.

Voordelen
Het grootste voordeel van dit krediet is natuurlijk dat er rekening gehouden is met 60-plussers, die over het algemeen niet snel een aardige lening rond krijgen. Het pluskrediet biedt wat dat betreft uitkomst. Het is een vorm van lenen die je de kans geeft om tot een afgesproken limiet geld op te nemen. Daarmee heb je dus altijd voldoende geld achter de hand. Wanneer je zelfs laat zien dat je de termijnen goed betaalt, krijg je de kans om twee keer in het jaar het termijnbedrag een maand op te schuiven.

Afsluiten van pluskrediet
Het afsluiten van het pluskrediet kan bij verschillende banken, misschien wel je eigen bank. Informeer daarnaar. Vraag wat de mogelijkheden zijn en verdiep je ook in de achtergrond. Op die manier weet je precies wat er van je verwacht wordt en ga je deze vorm van lenen het beste in!